Genderneutraal opvoeden

Wil je meer informatie over hoe genderstereotypen te doorbreken en kinderen de vrijheid te geven om zelf te ontdekken wat bij hen past en wat niet?

Gender-stereotypen

Wil je je kind(eren) niet beperken door genderstereotypen? Hier een aantal concrete tips om genderbewust op te voeden waarmee je meteen aan de slag kan.

 • Geef het goede voorbeeld
  Hoe denk jij? Je kind spiegelt zich aan jou. Durf jezelf in vraag stellen en probeer clichés te vermijden. Hoe verdelen jullie de taken thuis? Wat denk je over de mogelijkheden van meisjes en jongens?
 • Kijk naar de persoonlijkheid van je kind, niet naar de sekse
  Als ouder reageer je (on)bewust anders op je zoon en je dochter. Jongens en meisjes krijgen vaak om verschillende redenen complimentjes. Misschien heeft je durfaldochter meer experimenteerruimte nodig. Of is je zoon zo gevoelig dat hij wat extra bescherming kan gebruiken.
 • Leer je kind dat er geen meisjes- of jongensspelletjes zijn
  Er zijn alleen leuke en niet-zo-leuke spelletjes. Reageer ook als broer, zus, oma of opa je kind hierop aanspreken. Vooral jongens die met ‘meisjesdingen’ spelen, worden sneller op de vingers getikt.
 • Doorbreek vastgeroeste gewoontes
  Je dochter kan houden van dansen én voetbal. Je zoon van dinosaurussen én Sneeuwwitje. Kiezen hoeft niet. Niks mis met een prinsesgekke dochter die houdt van een stevig partijtje worstelen. Of met een zoon die graag met potten en pannen speelt. Waarom zou je ‘m niet met een kookfornuisje verrassen voor z’n verjaardag?
 • Leg je kind niets op, verbied ook niets
  Ziet de kamer van je dochter eruit als een ontplofte roze taart? Geen paniek, veel kans dat ze roze volgend jaar beu is. Kleine jongens én meisjes gaan vaak door een fase waarin ze erg stereotiep gedrag en voorkeuren hebben. Of net extra aangetrokken zijn door (spel)gedrag dat bij de andere sekse hoort.
 • Bied je kind ook een genderneutrale keuze
  Rolpatronen doorbreek je niet door poppen te kopen voor je zoon of een race-auto voor je dochter. Bied je kind vooral genoeg keuze. Kies bewust voor boeken, puzzels, dekbedovertrekken, viltstiften of kleurboeken zonder typische jongensfiguren of kleurtjes. Extra bonus: zo spelen broer en zus gemakkelijker samen.

  Antwoord eerlijk op vragen zonder in jongen/meisje-clichés te vervallen
  ‘Waarom heeft die man lang haar?’, ‘Mogen meisjes ook op judokamp?’
  Leg uit dat er veel soorten gezinnen, mensen, voorkeuren en taakverdelingen bestaan, en dat iedereen respect verdient. Verbeter je kind als het zich uitspreekt in clichés.
   
 • Gebruik je gezond verstand en stimuleer de kritische geest van je kind
  Ben jij je ervan bewust dat je beïnvloed bent door de wereld rondom ons?
  Probeer je blik open te houden. Stimuleer je kind om verder te kijken dan clichés. Maak duidelijk dat er veel mogelijkheden zijn.